13 Ocak 2010 Çarşamba

işteee Danimarka gerçeği!

Siz bakmayin bloga ekledigim fotograflarin aydinlik, gunluk guneslik olduklarina. Kolay cekilmiyor o fotograflar. Işim cok zor coook! Buranin havasi genel itibariyle kapali, kasvetli ve yagmurludur. Yil boyu gunes cok az gorunur. Hele de kışın hic cekilmez. Cunku bu zamanlarda hava 08:30' da aydinlanir (buna aydinlanma denirse tabii), 15:40' ta da kararmaya baslar. Gun cok cok kisa yani. Burada uzun yillar yasamayi dusunmuyoruz. Bunun tek sebebi havanin surekli kapali olusu. Insanin ici sıkılıyor yahu! Yazin bile cogu zaman sirf bu yuzden canimiz evden disari cikmak istemiyor(bu arada yazin da ayri problemi var, hic gece olmuyor! Bu meseleyi de yazin anlatirim insallah). Bloga ekledigim fotograflari da soyle cekiyorum, bekleyerek ve aydinlik havanin yolunu gozleyerek! Bunun icin bazen 3, bazen 4 gun beklemem gerekiyor Eger hava istedigim gibi aydinliksa, farkli konularla ilgili fotograflari ayni gun cekip bilgisayara kaydediyorum  :)  Ama bugun boyle yapmadim, bugun size Danimarka'nin gercek yuzunu gostermek istiyorum :) Karsinizda kasvetli Danimarka :)  


 
 

Otobus ve tren duraklarinda durak ismi, zone haritasi ve otobusun-trenin hafta ici-hafta sonu gecis saatleri var(asagidaki resmi tiklarsaniz daha yakindan bakabilirsiniz). "Zone" meselesinden biraz bahsedeyim. Danimarka zone'lara yani bolgelere ayrilmis. Haritada her bolge farkli bir renkle gosteriliyor. Bolge dediysem oyle uzak mesafeler degil yani. Zaten Danimarka findik kadar bir yer :) Semt ifadesi daha uygun olacak sanirim :) Ornegin, Lyngby (Lünbüy diye okunuyor) semtinden otobuse veya terene bindiniz 1 klip basiyorsunuz tabi ayni semt sinirlari icerisinde yolculuk yapmak sartiyla. Baska bir semte gececekseniz  2 klip, daha sonraki semte 3, vb. sekilde uzayip gidiyor. Uzun lafin kisasi, otobuse-trene binmeden once zone haritasindan gideceginiz yer icin kac klip basmaniz gerektigine bakiyorsunuz, kac gerekiyorsa basip oyle biniyorsunuz.




1 klip, 2 klip falan dedim ama nedir bu "klip"? Klip'i bilet olarak dusunebilirsiniz. Biletler 10'arlik klipler halinde satilir. Burada "bilet atma" yok, "bilet basma" var :) Ayni semt sinirlari dahilinde kullandigim "2 zoner 10 klip" im asagida. Bu arada biletim bitmek uzere 2 klip'im kalmis! :)



Heryerde, herkeste bisiklet var. Duz bir memleket oldugu icin bisiklet cok yaygin. Tum yollari da zaten ona gore ayarlamislar yani bisiklet yolu ve bisiklet icin park yerleri var heryerde. Benim de bisikletim var, sepetli cok sirin :) onun da fotosunu koyarim bir gun. Asagidaki foto, bisiklet park yerine ait. Bu park yerlerinde her bisiklet icin  birbirine yakin iki halka var, bisikletin ön tekerlegini iki halkanin arasina sokuyorsun boylece bisiklet yamulmadan ayakta durabiliyor.(fotografin uzerini tiklarsaniz daha yakindan gorebilirsiniz).



Son olarak taksilerden bahsetmek istiyorum. Burada şahsi taksi yok, ne kadar guzel degil mi? Taksilerin bagli oldugu şirketler var. Boylece musteri kapma yarişi, kavgasi, kazasi olmuyor. Yol kenarlarinda taksilerin beklemeleri icin ayrilan yerler var. Taksiler kendileri icin ayrilmis bu yollarda sira sira diziliyorlar, taksiye binecek olan kisi, en onde duran taksiye biniyor. Asagidaki resimde bekleyen taksileri goruyorsunuz. Fotografin sag alt kosesine dogru bakarsaniz yerde bir "TA" yazisi var, tam cikmamista "taxi" yaziyor orada.



4 yorum:

Adsız dedi ki...

danimarka gercekten cok soguk bir ulke gerek havasi gerek insanlari..hic cekilmiyor artik.bende donucem.

busra dedi ki...

adsiz, sende mi danimarka'da yasiyorsun? neresinde?

Unknown dedi ki...

Taksi olayı güzelmiş bizim de bu tür düzenlemelere ihtiyacımız var Türkiye olarak :/ Ben de bir Türkiye gerçeği yazısı mı yazsam ne :))

busra dedi ki...

çiLekLisüt, ozellikle taksi ve minibusler icin acil duzenleme gerekiyor. Turkiye gercegi yazisini bir posta sigdiramayabilirsin :)