21 Ocak 2010 Perşembe

Sorunlu insanin plastik tabaklı, donut'lu, kokulu hikayesi


 

Plastik tabak, bardak, kasik, catal, vs. kullanimi yaygin mi, yayginlasiyor mu? kullaniyor musunuz yoksa yok artik daha neler o tembel işi mi diyorsunuz? Peki ya self servis? Disarida degil ama!gittiginiz misafirlikteki self servis? 

Amerika'ya vardııık. Aman Allah'im bu koku da ne? nasil, ne bicim bir koku bu? Amerika kokuyor! Evet resmen kokuyor! Markete gidiyoruz aman yarabbi -cok afedersiniz- böğüre böğüre bir hal oluyorum kokudan. Ilk bir ay resmen ac geziyorum! Ilk yurtdisi deneyimim oldugu icin boyle zorlu bir alisma doneminden gectim :) Sonradan o kokuya alistim ama hala yurtdisinda et reyonunun onunden gecemem, gecsem bile nefesimi tutup etlere bakmadan hemen ilerlerim yoksa migdem bulanir. :) Neyse, bu zorlu ilk bir ay icerisindeydi sanirim Gokhan'a haber geldi ordaki Turklerle tanisacagiz, yasasinn! Aksam oldu, hazirlandik, ciktik. Beyler Huri ablalara davetliydi, bayanlar da daha uzak bir yere. Ben evi bilmedigim icin Huri ablayla birlikte gidecektim(Huri ablayla da o an tanismistik). Bayanlarin oldugu eve geldiiiik. Icerisi kalabalik, utana sıkıla bos koltuga oturdum. Tabi herkes birbirini taniyor. Ardindan benimle tanisma faslı basladi. Ne icin geldiniz, ne zaman geldiniz, nerde oturuyorsunuz, alisabildiniz mi, vs.? Biz Huri ablayla adresi biraz karistirmistik o yuzden gecikmistik tabi bizi beklemeden yemege baslamislardi. Buraya kadar her sey normal. Sonra ev sahibi bize siz de yemek alsaniza dedi! uuuuu! yok daha neleeeer! Misafirlikteyim beeen, tabak benim onume gelmeyecek mi! O an o kadar sasirdim ki ne cevap verecegimi bilemedim :) Huri abla kalkti yemegini aldi, oturdu ve yemeye basladi. Ev sahibi bana bakti ve tekrarladi "busracim yemek alsana, bak her sey masanin ustunde", ben de icimden dedim ki "varya ben hayatta kalkip tabagimi yemeklerle doldurmam, ac kalirim daha iyi!" ama kadincagiza "tamam birazdan alirim" dedim. Tabi ben kararimi verdim "kalkip yemek almayacagim, gecenin sonuna kadar ev sahibini tamam birazdan alirim diye oyalayacagim, nasilsa eve gidince yerim. Ay misafirin kendi tabagini kendisinin aldigi nerde gorulmus!". 1-2 dakika kadar gecmisti ki Huri abla yemek dolu plastik bir tabagi onume koydu ve dediki "busracim seni anliyorum o yuzden de ilk ve son olarak bunu yapiyorum eger burada self servise alismassan ac kalirsin" dedi. Ben tabi şaşkınım icimden de diyorum ki "cık cık cık! cok yazik bu insanlar buraya gelip misafirperverligi unutmuslar, ay bide plastik tabak! pikniktemiyiz ayol, ev burasi ev! plastik tabakla yemek mi yenir! birgun oturmaya cagirayimda gorsunler misafirperverlik nasil olur!"
Bir taraftan yemek yiyip bir taraftan çençen yapiliyor :) Ama ben bir cok seyi anlayamiyorum. Butun dikkatimi veriyorum ama konusmalardan hicbirsey anlamiyorum. Cunku yillardir orada yasadiklari icin yari Turkce yari Ingilizce konusuyorlar! Dolayisiyla konusmalara dahil olamiyorum, dinlemekle yetiniyorum, anliyormus gibi yapip gulduklerinde guluyorum! 
Yemek faslinin ardindan tatli faslina gecildi. Huri abla beni kolumdan tuttugu gibi tatlilarin yanina goturdu. "Cekinme istediginden al" dedi, ben biraz robot gibi durdum orda sonra goz ucuyla tatlilara baktim garip- gurup seyler vardi. Bir sey almamaya karar verdim, zaten yemekte yememistim onumdeki tabagi aynen geri mutfaga goturmustum.Tam arkami donmustum ki, aralarindan biri "busra alsana bak bir suru tatli var, aaaa bak sen donut yedin mi donut? a a aaaaaa yemedin mi al ye bak buranin baklavası bu baklavasıııı!" dedi,  gosterdigi seylere baktim "Allahim gorunuslerinde meymenet yok!". Bir kucuk parca aldim tabagima oranin baklavasindan, ısırmamla migdemin bulanmasi bir oldu, yutsam yok yutamiyorum cikarsam yok o da olmaz kaldi lokma oylece agzimda! bir taraftan da soylenmeye devam "ne baklavasi ya ne baklavasi! bu donut mudur nedir baklavanin be'si olamaz, bunlar cildirmis olmali! lokmada kaldi agzimda ne yapicam ben simdi! uf ya uff!"  Hem gecirdigim zorlu bir ay, hem de bu olanlar beni iyice bunaltti, hafiften gozlerim doldu. O an disari cikip aglamak ve kosmak geldi icimden.
 Geceyi boylece tamamlamis olduk. Eve geldigimizde Gokhan nasil gectigini sordu, bir daha o insanlarla gorusmek istemedigimi soyledim.

Sonra mi? :) Hepsini oyle sevdim oyle sevdim ki ayrilirken cok agladim, cok zor oldu ayrilmak! Suan hala keske yine toplanip çençen yapsak diyorum. Plastik tabak, bardak, vs.lere de alistim, hatta ben de kullanmaya basladim :) Oyle ki bir zaman sonra tabak yikamak bana cok gereksiz bir is gibi gelmeye basladi :) Artik plastik tabaklari yalnizca misafirle degil Gokhan'layken de kullanmaya baslamistim. Yari turkce yari ingilizce konusmalarina da alismistim, anlayabiliyordum artik ve bende sohbete dahil oluyordum. Self servis evet evet ona da alistim tabiii hatta o da cok mantikli gelmeye baslamisti cunku yemek israfı olmuyordu. Hani misafirlikte ev sahibi tabaklari doldururya ayip olmasin diye iyice doldurur, sonra da o tabaklardaki yemekler bitmez çöpe gider. Herkesin yiyebilecegi kadar almasi en dogru olani. Donut mu? iste bir tek ona alisamadim, hala hic sevmem :)
Simdi o zamanki halimi dusunuyorum da guluyorum kendime :)  Cok sıkmışım kendimi. Ama iyiki yasamisim bunlari diyorum cunku degistim hem de cok degistim. Utangacligi, cekingenligi, bazı katı dusunceleri, onyargilari, hemen hukum vermeyi biraktim gerilerde.
 


18 yorum:

Ness dedi ki...

:) Bende aksi gibi donut çok severim. Zor bi dönemmiş gerçekten..Aç kalmışsın resmen yaa.

busra dedi ki...

Ness, zordu gercekten en zoruda ac gezmekti :)

tub@ dedi ki...

ayy plastik bardak olayı yine de garibime gitti açıkcası :O

gerçekten zor bi dönem olmuş senin için tatlım, Rabbim sabrını arttırsın

sevgiler

busra dedi ki...

tub@, ilk basta garip geliyor evet ama sonra kullan at kullan at cok rahat valla deyip kullanmaya basliyor insan :)
amin. cok sagol.
hosgeldin bu arada.

Unknown dedi ki...

biz de seni cok sevdik busracigim. kotu baslayan hikayenin sonu guzel ama ozlemle bitti. simdi sira bu yeni ogrendiklerini turkiyedekilere satabilmekte. Allah kolaylik versin :)

busra dedi ki...

cigdem abla, cok sevindim yorum birakmana. hikayenin sonu cok samimi arkadasliklarla bitti :) valla plastik tabak olayini annemlere alistirabilirmiyim bilemiyorum :)

Ayshecan dedi ki...

okurken eski ingiltere günlerime gittim..bilirim ne zordur başka bir ülkenin kültürüne alışmak ve insanın kendini yabancı hissetmesi...ama zamanla herşeye alışıyor insan değilmi...blogunuzu çok sevdim ..sevgiler

didem taninmis dedi ki...

Büşra zor dönemler atlatmışsın ama insan her şeye alışıyor işte. Ama ben yinede plastik tabaktan yana değilim ;) Self servis güzel belki ama plastik tabak cık olmas :) Donut'ı çok severim. Tabi baklavanın yeri de ayrıdır...

Syhn dedi ki...

ahh cnmm yaa...
çok zorlanmış olmalısın..
yalnız donut u nasıl sevmezsin anlamadım.. ben bayılırımm!! evde tam tutturamıyorum ama hazırına bayılıyorum bayılıyorum :D

self servis işi harikaymış ama..

busra dedi ki...

Ayshecan, baska bir ulkede farkli bir kulturde insan cok yabancilik cekiyor ilk etapta. ama samimi insanlarin varligi herseyi unutturuyor.
hosgeldin bu arada, blogu sevmene cok sevindim :) hoscakal.

busra dedi ki...

didem gül - turkuaz esarp, plastik tabaga alisabilmek icin bir sure kullanmak gerekiyor. sonra bir bakmissin vazgecemiyorsun. cunku kullan-at olayi varya cok rahat :)

busra dedi ki...

Syhn, donut'un Turkiye'de sevilmesinin nedeni sekerinin azaltilmis olmasi olabilir mi acaba? Turkiye'de hic yemedigim icin bilmiyorum ama Amerika'daki donut'un nasil tatli oldugunu anlatamam, ikinci isiriktan sonra devam etmek biraz zor :)

Stil Direktoru dedi ki...

Valla dışarıda hep bu şekilde kullan at hesabı garip ama DONUT bende sevmem hele içi vıcık ya ıykk :) Bu arada süper at tabii çekinme ne olacak hayat kısa ya dertlerin yok olsun takma kafana birşeyi canım unutmadan ne diycem, yorum alanını pop up sayfa yaparsan daha kolay yorum yazarız seninkisi aşağı katıklaştırılmış pencere ok mucx

busra dedi ki...

eda, uyardigin icin sagol. nasil yapildigini bilmiyorum ama bir karistirip bakiyim.

Stil Direktoru dedi ki...

yorumlara gir panelde yazıyor canım

Stil Direktoru dedi ki...

yapmışsın zaten mucx

Unknown dedi ki...

Büşra'cığım o hemen hüküm verme huyu bende de vard ne yazık ki ben de mi oraya geleyim dersin canım :)) Ama ben o iğrenç kokuya alışmak istemem yaa öyyk tahmin edebiliyorum o kokuyu :)) Donut gibi kokuyosa her yer kesin iğrençtir :PP Bi kere yeme gafletinde bulundum da içinde domuz yağı mı vardır nedir domuz gibi kokuyor :PP

busra dedi ki...

{{{(((^-^ çiLekLisüt ^-^)))}}}, farkli yerler gormek, farkli kulturlerle tanismak insanin onyargilarini kiriyor. eger imkanin varsa gel derim ben :) koku kismina icin bir sey diyemiycem, haklisin cunku :)